סרטן השד בגיל הזהב
צוות iSavta | 13.11.2019
סרטן השד הוא גידול ברקמת השד והוא מחלת הסרטן הנפוצה ביותר ישראל עם כ-5000 נשים וגברים חולים בשנה. ישנם כמה סוגים של סרטן השד, בכולם ישנה חשיבות רבה לגילוי מוקדם שמגדיל את סיכויי ההחלמה ומונע את התפשטות המחלה לאזורים אחרים בגוף כגון: בלוטות הלימפה, בית השחי, ריאות, עצמות ועוד...
סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים.
הגורמים לסרטן השד:
- תורשה
- השמנת יתר
- הריון בגיל מבוגר - גיל שלושים פלוס
- עישון
- אלכוהול - כאשר מגזימים בצריכת האלכוהול (ההמלצה לשתות עד כוס יין אחת ביום)
- מחקרים גילו שלקיחת תרופות הקשורות לגיל המעבר מעלה את הסיכוי לקהל את המחלה
על מנת לגלות בדרך מוקדמת את הסרטן, לפני הופעת התסמינים, מומלץ לעשות ביקורי רופא של כירורגיית שד - אחת לשנה ובדיקת ממוגרפיה בהתאם (תלוי בהמלצת הרופא).
את הבדיקה לגילוי הסרטן ניתן לעשות ב-2 דרכים:
- בדיקה ממוגרפית - צילום רנטגן של השד. הבדיקה הזו מאפשרת לגלות גידולים סרטניים עוד לפני שניתן לחוש בגידול מסוים. הגילוי המוקדם מפחית את שיעורי התמותה ומומלץ לעשות את הבדיקה הזו אחת לשנתיים בקרב נשים בנות 50 פלוס.
- בדיקה ידנית - רופא כירורגיית שד בודק את בלוטות הלימפה באזור החזה והצוואר ולוקח בחשבון את התסמינים המתוארים ע״י המטופלת. את הבדיקה ניתן לקבוע ללא הפנייה.
מתי רצוי לפנות לרופא בדחיפות (בנוסף לבדיקות התקופתיות):
- גוש בשד - הגוש יכול להיות ציסטה או סרטן אך יש לציין שלא כל גוש הוא בהכרח סימן לסרטן
- כאבים בשדיים - יוצאי דופן יחסית למצב הרגיל
- שינויים בעור ומבנה השד
- שינויים בעור הפיטמה והפרשה של דם מהפיטמה
- בלוטות לימפה שגדלו בבית השחי
היעדר התסמינים הנ״ל לא מעיד על כך שאין סרטן!
ככל שמגיעים לגיל הזהב רוב הנשים חושבות שהן כבר לא בגיל של סיכון ואין צורך ללכת לרופא נשים - זוהי טעות נפוצה. בנוסף יש גברים שחושבים שהם לא יכולים לחלות במחלה הזו אך הם טועים. הסיכוי לחלות בסרטן השד גדל באזור גיל ה 50+ ולכן יש להקפיד ולהיבדק, בלי קשר לגיל, לקשיי ניידות או למחלות אחרות. במיוחד בקרב קשישים הגילוי המוקדם חשוב ביותר מאחר שהמערכת החיסונית בדרך כלל פגיעה יותר.
ישנם סוגים שונים של סרטן השד - חלקם יותר אגרסיביים וחלקם פחות. תקופת המחלה נמשכת מרגע האבחון ועד לסיום הטיפולים. לאחר כמה שנים ללא חזרת הגידול ניתן לומר שהושגה החלמה מלאה מהמחלה. סיכויי ההחלמה תלויים בסוג הגידול, במאפייניו (למשל, האם הוא רגיש להורמונים או לא), בשלב שבו נעשתה האבחנה ובבריאות הכללית של האישה.
לסיכום: רצוי לא לקחת סיכונים במיוחד בתחום זה. הקפידו להיבדק!
* מאמר זה אינו מהווה ייעוץ רפואי, או תחליף לייעוץ רפואי. היוועצו ברופא בכל נושא רפואי.