העסקת מטפל זר – בין זכויות העובד לזכויות המעביד
צוות iSavta | 13.11.2019
שכירת השירותים של מטפל זר הופכת אתכם בעיני החוק למעסיק לכל דבר ועניין. הדבר הראשון והבסיסי שעליכם לזכור הוא שחוקי העבודה בישראל חלים גם על עובדים זרים (ובמקרים של עובדות גם חוק עבודת נשים) וכיוצא מכך עליכם להקפיד על זכויותיהם הקבועות בחוק. הקפדה על חוקי העבודה, ובעיקר על תיעוד התשלומים השונים עשויה למנוע תביעות משפטיות על סך עשרות ואפילו מאות אלפי ש״ח לאחר סיום ההעסקה.
תיעוד ורישום מסודר
רגע לפני שנפרט על זכויות העובדים (לצד זכויותיכם שלכם) נמליץ לכם בחום לבצע תיעוד ורישום מסודר של כל ההתנהלות שלכם מול המטפל הזר. שמרו בצורה מסודרת את חוזה העבודה לצד כל מסמך ומסמך – התנהלות מסודרת יכולה למנוע מכם אי נעימויות לא פשוטות בעתיד. מעבר לכך מומלץ בחום לפתוח לעובד הזר חשבון בנק מקומי ולבצע את כל ההתנהלות הכספית דרך חשבון – התנהלות מסודרת תעניק לכם הגנה מפני תביעות כאלו או אחרות מצד המועסק. באם התשלום לא בוצע דרך חשבון בנק, חשוב להחתים את המטפל על מסמך המאשר את קבלת התשלום. מסמך זה צריך לכלול את התאריך, פרטי הזיהוי של המטפל, הסכום ששולם ומטרת התשלום וכמובן את חתימת המטפל.
זכויות העובד
דיני העבודה בישראל הנם רבים ומורכבים, להלן פירוט של מס' זכויות בסיסיות וחשובות שחובה לשים להן לב, אין באמור להחליף היוועצות בגורמים מקצועיים או קבלת שירות ייעוץ משפטי מקצועי – אלו מומלצים לכל אזרח אשר הופך להיות מעסיק.
-
שכר המטפל הזר אינו יכול להיות פחות משכר המינימום הקבוע בחוק! עם זאת ניתן לקזז משכר זה הוצאות שונות, כפי שניתן לראות במאמר זה
-
העובד הזר זכאי ליום מנוחה בשבוע הנקבע לפי דתו ואמונתו – במידה והמטפל הזר עבד לבקשתכם ביום מנוחתו הוא זכאי לתוספת תשלום על פי הקבוע בחוק.
-
חל איסור של העסקה קבועה במשך שבעה ימים בשבוע
-
המטפל זכאי לימי חופשה שנתית על פי הקבוע בחוק
-
המטפל זכאי לתשעה ימי חג בשנה הנקבעים על פי דתו, המטפל יקבל שכר עבור ימים אלו
-
חלה חובה על פי חוק להסדיר למטפל הזר ביטוח בריאות
-
במקרים של מטפלת זרה חוק עבודת נשים יחול על העובדת לכל דבר ועניין – כך למשל לא ניתן לפטרה במהלך היריון או במהלך חופשת הלידה
-
חלה חובה על המעסיק מטפל זר להפריש לו את הסכומים הקבועים בחוק לקרן פנסיה
-
המטפל הזר זכאי לדמי הבראה כקבוע בחוק
-
המטפל הזר זכאי לתשלומי דמי מחלה כנגד הצגת מסמכים רפואיים אשר מאשרים נבצרות מעבודה עקב מחלה
זכויות המעסיק
החוק במדינת ישראל מעניק זכויות מיוחדות למעסיקים מטפלים זרים, זכויות אלו נועדו בעיקר להסדיר ניכויי רשות משכר המטפל.
הוצאות מגורים – המעסיק רשאי לנכות הוצאות מגורים משכר המטפל על פי אזור מגורים, במקרים בהם הדירה בבעלות הקשיש הניכוי הוא כמחצית מהסכום הנקוב בחוק.
הוצאות נלוות למגורים – ניתן לקזז משכר המטפל הוצאות נלוות למגורים (כדוגמת חשמל או ארנונה) על פי הסכום הנקוב בחוק.
כלכלה – בהסכמת המטפל הזר בלבד ובחתימתו מראש על סעיף רלוונטי בהסכם העבודה או במסמך נלווה בשפת המטפל, ניתן לשלם עד 10% משכר המטפל ב-'שווה כסף': דהיינו אוכל, שתייה וכדו'
.
חשוב לזכור
חשוב לדאוג שהסכם העבודה יהיה בשתי שפות: עברית ושפת האם של המטפל הזר – הסכם ברור אשר נעשה גם בשפת המטפל יוכל למנוע ממכם עוגמת נפש רבה בהמשך הדרך!
ולא לשכוח – רגע לפני שאתם הופכים להיות מעסיקים במדינת ישראל היוועצו בגורמים מקצועיים כיצד להתנהל בצורה נכונה ונבונה, כך שתהיו בטוחים שאתם עומדים בכל הדרישות הקבועות בחוק.