זכויות והטבות לאזרח הוותיק המתאשפז
צוות iSavta | 26.09.2019
ימי אישפוז הינם ימים קשים מאד עבור המטופל ועבור בני משפחתו. לקושי ולכאב הפיזי מתלווים בדרך כלל קשיים נפשיים של כל בני המשפחה, תחושה קשה של חוסר וודאות ובלבול, לצד עומס לוגיסטי. למרות העובדה שפעמים רבות המטופל צריך טיפול צמוד בביתו לאחר השחרור, בני המשפחה לעיתים מזניחים באופן טבעי את חיפוש המטפל, עד לאחר השחרור. עם זאת, תוך כדי אשפוז ישנן הטבות והקלות רבות, אותן כדאי לנצל. לשם כך, המשרד לשיוויון חברתי יצר עבור הציבור את החוברת ״זכויות שוות זהב״.
מאמר קצר זה הוא סיכום עיקרי הדברים של חוברת הזכויות לאזרח הוותיק על ידי המשרד לשוויון חברתי. גולת הכותרת הינה האפשרות לקבלה מהירה במיוחד של היתר העסקת מטפל זר, אם הבקשה הוגשה תוך כדי האשפוז. לנוחותכם סוכמו הדברים בצורה מרוכזת ומתומצתת תוך הבאת עיקרי הדברים בלבד. לשם פירוט והרחבה ניתן למצוא חומר רב בנושא באתר שלנו ובחוברת עצמה.
גמלת סיעוד
גמלת סיעוד ניתנת במסגרת החוק לביטוח לאומי לקשישים הזקוקים לעזרה בביצוע רוב פעולות היום יום:
- ניידות בבית
- הלבשה
- רחצה
- אכילה
- טיפול בהפרשות
סל השירותים הניתנים לזכאים לגמלה ניתן באמצעות חברות פרטיות או באמצעות עמותות שהמוסד לביטוח לאומי משלם להם, הזכאות לגמלת סיעוד כוללת, מטפלת לעזרה אישית בבית, מרכז יום, לחצן מצוקה, מוצרי ספיגה ושירותים רבים נוספים, אזרח המעוניין להעסיק מטפל צמוד יוכל במקרים מסוימים להמיר את גמלת הסיעוד בכסף.
במסגרת החוק לביטוח לאומי נקבעו הקריטריונים לזכאות לגמלה:
- הזכאות לגמלה היא מגיל 67.
- רק אדם המתגורר בביתו ולא במוסד סיעודי זכאי לגמלה.
- מצב תפקודי, הזכאות לגמלה נקבעת על ידי מעריך של הביטוח הלאומי, הבדיקה כוללת את מידת הנתמכות של הקשיש בביצוע פעולות היום יום. קשישים מעל גיל 90 זכאים להיבדק על ידי רופא מומחה בגריאטריה ללא תשלום.
- הזכאות מותנית בכך שהמבוטח אינו מקבל קצבת נכות או כל קצבה אחרת לטיפול אישי ולהשגחה.
- הגמלה ניתנת בהתאם להכנסה: אדם בודד, 14,196 שקלים, זוג, 21,294 שקלים. ההכנסות כוללות את קצבת הזקנה והפנסיה.
טרום סיעוד
חברות פרטיות מעניקות שירות של 6 שעות שבועיות לפני קבלת גמלת הסיעוד למבוטח שרק השתחרר מבית החולים. רשימת החברות נמצאת אצל העובד הסוציאלי בבתי החולים, החברות נותנות שירות זה ללא תשלום עד קבלת החלטת המוסד לביטוח לאומי, או לכל היותר למשך חודש ימים.
בדיקת זכאות לגמלת סיעוד
את בדיקת הזכאות לצורך קבלת גמלת סיעוד יש להגיש למוסד לביטוח לאומי, בצירוף של המסמכים הבאים:
- אישור הכנסות של ארבעת החודשים האחרונים לפני הגשת התביעה.
- תדפיס מידע רפואי מהרופא המטפל בקופת חולים וסיכום אשפוז.
- במידה של פנייה על רקע מנטאלי, אלצהיימר, דמנציה, דיכאון קשה, רצוי לצרף סיכום רופא גריאטר, שירות הכלול בשירותי קופות החולים.
לאחר מסירת כל הטפסים תתבצע הערכת התלות על ידי נציג של הביטוח הלאומי.
עובדים זרים
כאמור, רצוי לנצל את תקופת האשפוז בבית החולים כדי לקבל היתר העסקת מטפל זר בצורה מהירה מאד. ניתן לבצע זאת בעזרת המתנדבים של יחידות הסגולה הנמצאים ב-12 בתי חולם ברחבי הארץ כמפורט בחוברת. בהתאם למבחן לבדיקת יכולת התפקוד של האדם המבוטח , ADL , נקבעת הזכאות להעסקת עובד זר. מי שצבר 4.5 נקודות במבחן התפקוד יוכל להעסיק עובד זר במסגרת התביעה לגמלת הסיעוד, עבור קשישים מעל גיל 90 או אדם בודד מספיקות 4 נקודות בלבד.
לצורך הבקשה להעסקת עובד זר יש לצרף את המסמכים הבאים:
- אישור על תשלום אגרת בקשה על סך 300 שקלים.
- צילום תעודת זהות של המטופל ושל המעסיק, במקרה שהמטופל זקוק למעסיק אשר ימלא עבורו את חובותיו כמעסיק עובד זר.
- מטופל חסוי צריך לצרף טופס על אפוטרופסות.
- טופס א בקשה לקבלת היתר להעסקת עובד זר.
- טופס ב התחייבות מעסיק.
- טופס ג הצהרת ויתור סודיות.
- טופס ה טופס בקשה למטופל העומד להשתחרר מבית החולים.
לאחר הגשת הבקשה יש להירשם אצל אחת הלשכות הפרטיות לצורך העסקת עובד זר.
ביטוח סיעודי
ביטוח סיעודי נרכש בדרך כלל דרך קופות החולים באמצעות מקום העבודה או באופן פרטי. במידה והוריכם הגיעו למצב סיעודי עליכם לבדוק האם הם רכשו ביטוח סיעודי ואת מידת זכאותם לתגמול מחברת הביטוח.
זכויותיהם של בני משפחה המטפלים באזרחים ותיקים
חוק דמי מחלה מסדיר את נושא ההעדרות מהעבודה (על חשבון ימי המחלה של העובד) במקרה של מחלת הורה או מחלת בן זוג. בנוסף, בתנאים מסוימים, חוק פיצוי הפיטורין מאפשר לעובד שאינו יכול להמשיך בעבודתו בשל מחלת בן משפחה, להתפטר מעבודתו ולקבל פיצויי פיטורין. הטבות כספיות נוספות כוללות זיכוי מס לבן משפחה מטפל או הבטחת הכנסה לבן זוג המטפל. כל זאת במידה וחלים התנאים הקבועים בחוק.
סיכמנו עבורכם את עיקרי הדברים שיוכלו לעזור לכם במסע למציאת הפתרון ההולם ביותר להורה המבוטח, תוכלו תמיד לפנות אלינו בכל שאלה ובכל עניין דרך האתר, אנחנו כאן עבורכם, חיים בכבוד הם זכות המגיעה לכולנו בכל גיל ובכל מעמד.