על החשיבות של אומגה 3 בגיל השלישי בעיקר ובקרב קשישים סיעודיים בפרט
צוות iSavta | 13.11.2019
אוכלוסיית הגיל השלישי היא אוכלוסייה המועדת לבעיות בריאות רבות, בדגש על מחלות כרוניות, מחלות לב וכלי דם, דלקות פרקים עוד...מחקרים רבים מגלים כי הכנסת אומגה 3 לתפריט מסייעת לתפקוד תקין של מערכות הלב וכלי הדם, מפחיתה את הסיכוי ללקות בדמנציה ומסייעת בשימור היכולות הקוגניטיביות.
מה זה בכלל אומגה 3?
אומגה 3 היא תת קבוצה של חומצת שומן רב בלתי רוויה אשר כוללת סוגים רבים של חומצות שומן בהן למשל חומצה אלפא-לינולנית המגיעים מן הצומח וחומצת שומן איקוסאפנטאנואית הנמצאת בדגי ים מסוג סלמון והרינג. האומגה 3 אחראית לתפקוד תקין של תאי הגוף.
ההבדלים בין אומגה 3 מן הצומח לבין אומגה 3 מן החי
בין חומצת השומן אומגה 3 המגיעה מן החי לבין זו המגיעה מן הצומח ישנו הבדל גדול - חומצת השומן אומגה 3 המגיעה מן הצומח היא אלפא-לינולנית (ALA) , אשר עוברת בגוף תהליך המרה לחומצות מסוג EPA ו DHA שהן למעשה סוגי האומגה 3 אשר מקורם מן החי. ובמילים אחרות – בצריכת אומגה 3 מן החי החומצה מגיעה במצב הטוב ביותר לקליטה בגוף האדם ואילו בצריכת אומגה 3 מן הצומח גוף האדם מבצע לחומצת השומן תהליך המרה אשר חוקרים רבים סבורים כי הוא אינו יעיל ולמעשה בצריכת אומגה 3 מן הצומח הגוף אינו קולט את כמות חומצת השומן הנדרשת. ההמלצה המובילה לבני הגיל השלישי היא לצרוך אומגה 3 אשר מקורו בחי.
החשיבות בצריכת אומגה 3 בגיל השלישי
לאומגה 3 תכונות רבות אשר הופכת אותה למומלצת מאוד לצריכה בגיל השלישי – מחקרים רבים מצביעים על תרומה כוללת של אומגה 3 לתפקוד כלי הדם ומערכות הלב, לצמצום הירידה הקוגניטיבית ולהאטת תהליכי דמנציה, שיפור בצפיפות העצם בגיל מבוגר והפחתת הסיכוי ללקות בשבץ.
מאכלים עשירים באומגה 3
ברשימת המקורות המומלצים לצריכת אומגה 3 אשר מקורו מן החי ניתן למנות בראש ובראשונה דגי ים החיים במים עמוקים – טונה, הרינג ודג הלוקוס הם דגים העשירים מאוד באומגה 3. דג נוסף המומלץ מאוד כמקור לאומגה 3 הוא דג הסלמון אשר עשיר מאוד באומגה 3 לצד חומצות אמינו אשר טובות לחיזוק המערכת החיסונית. דגים נוספים המומלצים כמקור לאומגה 3 – דג הבורי,בקלה לברק, מקרל וסרדינים.
חשוב לדעת כי לא כל הדגים עשירים באומגה 3, למעשה ישנם דגים נפוצים רבים אשר כמות האומגה 3 בהם דלילה מאוד עד לא קיימת – בהם דגי הקרפיון, נסיכת הנילוס ודג הסול.
ברשימת המקורות המומלצים לצריכת אומגה 3 מן הצומח ניתן למנות בראש ובראשונה את זרעי הפשתן – רוב השומנים בזרעי הפשתן הם מסוג אומגה 3 ובכלל זרעי הפשתן מומלצים מאוד לצריכה בקרב בני הגיל השלישי בשל סגולותיהם הרבים לשיפור תהליכי מערכת העיכול בגוף. מקורות מומלצים נוספים לאומגה 3 מן הצומח הן זרעי הצ'יה, אגוזי מלך, פולי סויה ואורז בר.
אומגה 3 מתוספי מזון
בחנויות הטבע ניתן למצוא תוספי אומגה 3 רבים, מגוונים וממקורות שונים – כדוגמת שמן דגים, אצות ים ועוד...ההמלצה המרכזית היא לצרוך תוספי אומגה 3 אשר מקורם מן החי ובכל מקרה, בדומה לצריכה של כל תוסף, יש להיוועץ ברופא לגבי התוסף, מרכיביו והשפעות אפשרויות – בדגש על קשישים הנוטלים תרופות לדילול הדם.
למידע נוסף ראו גם: תזונה נכונה לגיל השלישי