תעסוקה ופעילויות בית לקשישים בתקופת הקורונה
צוות iSavta | 31.03.2020
צמצום תחושת הבדידות
התופעה הבולטת והכואבת בתקופה זו היא העלייה הדרמטית בתחושת הבדידות של האוכלוסייה המבוגרת. הניתוק הכפוי מהסביבה בשל סכנת החשיפה לנגיף הקורונה גורמת לכך שמאות אלפי קשישים מסוגרים בביתם זו תקופה ארוכה. מגע אנושי הוא צורך בסיסי והניתוק הזה, במיוחד אצל קשישים המתגוררים בגפם, קשה מנשוא. אסור להקל ראש בתחושת הבדידות, היא יכולה לגרום להתדרדרות במצב הבריאותי והנפשי של הקשיש. על כן חשוב מאוד לשמור על קשר עם יקירנו המבוגרים באמצעים שונים – שיחות קוליות, שיחות וידאו, שליחת תמונות וסרטונים של הנכדים (אם יש), אפשר אפילו להיות יצירתיים ולערוך פעילויות משותפות באמצעות אפליקציות כדוגמת זום (במידה וניתן כמובן) – למשל ארוחת ערב או משחק חברתי כלשהו.
פעילות גופנית מותאמת לבית
חשוב מאוד לבצע פעילות גופנית המותאמת לבית וכמובן למצב הגופני של הקשיש (חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לקבלת המלצות והגבלות לפעילות מותאמת). ישנם תרגילים רבים הניתנים לביצוע בבית, אפילו בישיבה על כיסא, המותאמים להפעלת שרירים שונים בגוף. ישיבה או שכיבה במשך שעות ארוכות ללא ביצוע פעילות גופנית עלולה להוביל לבעיות גופניות ושונות ואף מעלה את הסיכון לחוות נפילה.
תזונה נכונה
המצב של השהייה הארוכה בבית עלול להוביל למצב של תזונה לקוייה – החל מצריכה מרובה של חטיפים עתירי מלחים ודברי מתיקה עתירי סוכר וחומרי מאכל ועד לאכילה לא מסודרת. תזונה נכונה היא המפתח הבסיסי לשמור על בריאות הגוף ועל המערכת החיסונית, בדגש בגיל השלישי ועל כן בתקופה זו יותר מתמיד יש להקפיד על תזונה נכונה ובריאה.
הקפדה על אכילה בזמנים קבועים.
להרבות בשתיית מים ולהמעיט בצריכת קפה ומשקאות קלים.
לצרוך ירקות בחמישה צבעים שונים.
להרבות באכילת קטניות. (עדשים, שעועית מש וכו').
להפחית בצריכת מזון מעובד.
לצמצם צריכת חטיפים וממתקים.
חשוב מאוד להתייעץ עם תזונאי על מנת ליצור תפריט מאוזן המתחשב במצב הבריאותי של של הקשיש.
פעילות פנאי ומחשבה
מומלץ מאוד שלא להקדיש את מרבית הזמן לצפייה בטלוויזיה אלא אף לעסוק בפעילויות המפעילות את תאי המוח ומסייעות אף בשימור זיכרון. משחקי שולחן הם דרך מהנה ונהדרת אשר מסייעת גם בהפחתת והפגת תחושת הבדידות. פאזלים ומשחקי הרכבה לסוגיהם מאפשרים למוח תרגול בזיהוי עצמים, מיון ומוטוריקה עדינה. תשבצים, תשחצים וסודוקו מעודדים חשיבה מאומצת ותורמים ליכולות קשב וריכוז. פעילות נוספת היא תיעוד זיכרונות, בכתב או אפילו ע"י צילום ווידאו – תיעוד סיפורי ילדות וזיכרונות חיים שונים מהווים גם אימון יעיל למוח וגם מעניקים למשפחה תיעוד נפלא של רגעי חיים שונים.
ראו גם: משחקי חשיבה וזיכרון לגיל השלישי